18. marraskuuta 2012

suomenkieltä ja glögiä

Elokuussa esittelemäni idea "opeta suomea salakavalasti motivaatiota vailla olevalle oppilaalle" postit -lappujen kautta sai aika paljon kannatusta. Sen takia päätinkin tällä kertaa jakaa uuden, viime viikolla löytämäni, suomenkielen opettamisstrategian. Jossain netin syövereissä tuli vastaan brittiläisen Joshue Foerin artikkeli "how I learned a language in 22 hours". Tosi mielenkiintoinen teksti, suosittelen sen lukemista!

Artikkelin kautta löysin sitten tämän memrise -sivuston, jolla "voi oppia jotain uutta joka päivä". Se on aivan mahtava! Se on täysin ilmainen ja sen kautta voi oppia vaikka mitä kieliä, maiden pääkaupunkeja, taidehistoriaa, tai vaikka teoriaa laillisesta sodasta sekä tietenkin suomea.

Memrisen salaisuus on se, että kuka tahansa voi luoda omia "muistisääntöjä" kielen oppimista -tai mitä tahansa oppimista -varten ja ne ovat kaikkien käytössä. Esimerkiksi tällä "Beginner's Finnish" -kurssilla ensin kuunnellaan uusi sana ja samalla käännöksen alla näkyy muistisääntö. Jos valmis muistisääntö ei miellytä, voi itse keksiä uuden paremman. Muutaman uuden sanan esittelyn jälkeen kone testaa tietämystä multiple choice -taktiikalla ja antaa pisteitä nopeuden mukaan.


Nicolle olisi aivan mahdotonta opettaa suomea työntämällä oppikirja kouraan, mutta tähän jekkuun hän lankesi saman tien. Tietääkseni herra on palannut harjoittelemaan sanoja jo useana päivänä, joten toivotaan, ettei hän ihan heti kyllästy! :) Itse hurahdin palauttamaan mieleeni arabian alkeita.

Jottei kielen oppiminen olisi aivan yksipuoleista, on täällä avattu joulukausi glögiä maistelemalla. Lokakuussa Ikeasta rahdattu pullo on korkattu ja todettu oikein maukkaaksi, vaikkakin hieman liian makeaksi.


Barcelonassa on jo kaikki kadut täynnä sytyttämättömiä jouluvaloja ja googlen kautta selvittelin, että valot syttyy ensi torstaina. Jei!

18 kommenttia:

 1. Hei, kuulostaa hienolta, pitääkin kokeilla tuota! Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, sen avulla tekee oikein mieli opetella vaikka mitä!

   Poista
  2. No todellakin!! Ja se on niin koukuttava, koko ajan haluaisi opetella lisää! Mä ajattelin jatkaa viimevuotista italian-"harrastustani", ja sen rinnalle on tullut jo maailman pääkaupunkien sekä euroopan lippujen opettelu :D

   Poista
  3. Uusi metodi procrastinationia varten :)

   Poista
 2. Kiitos linkkauksesta! Katsotaan lankeaako oma puolalaiseni tahan ;--)

  VastaaPoista
 3. Tuo linkki oli ovela, ja muistisäännöt oli opiskelijan mukaan näppäriä. Glögi ja piparit maistuis, vaikkei joulu paljon näykään ympärillä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jes! :) Muutaman virheen kyllä löysin, joten pitää olla tarkkana :)

   Poista
 4. Mahtis vinkki toi sivusto. Mun mies innostui heti :)
  Joo itsekin oon kuule ostellut vaikka miten kalliita ja hyviä oppikirjoja, mutta harva mies tai nainenkaan sillee innostuu uudesta kielestä :D :(

  Ja ostin tota samaa glögiä viime vuonna. Yllättävän hyvää, mutta oli kyllä pakko pistää joukkoon vähän vettä kun meni aika makeeksi :P

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa! On se vaikea istua yksin oppikirjan ääreen opettelemaan, vaikka kielet kiinnostaisikin.

   Täytyykin lisätä ens kerralla vettä sekaan, kiitos vinkistä!

   Poista
 5. Olikohan tää se sivusto josta A puhu just pari päivää sit. Selitti et olit linkannut Nicon fb-sivulle jonkun sivuston ja siellä se sit alkoi taas kertailee suomen kieltä :D Tosin mä totesin siihen et sen pitäis nyt oppia ranskaa :) Anyways, kuulostaa hyvältä idealta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, se oli just tää..
   p.s. viikko kulunut ja Nico jatkaa opiskelua :D

   Poista
 6. Moi, sinulta puuttuuu täällä olen ollut listalta Singapore ja Dubaissakin käveltiin pari tuntia kun mentiin Malesiaan. Iskä

  VastaaPoista
 7. Munkin makuun toi Ikea glögi on turhan makeaa, mutta lorauttamalla sekaan ihan pikkuisen tavallista punaviiniä, maku on oikein sopiva! Itsehän käytin tähän marketin halvinta laatikkoviiniä! :D Mutta jotenkin se viini tasapainottaa sitä makua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuokaan ei ole huono vaihtoehto! En vaan ole ikinä oikein tykännyt punaviini-glögistä vaan enemmän siitä alkoholittomasta versiosta. Punaviini on kyllä hyvää yksikseen, joten ehkä kokeilen sitä tuon ylimakean glögin kanssa :) Kiitti!

   Poista