24. marraskuuta 2012

Oleskelulupa Espanjaan, vain 160 000 euroa!

Espanjan parlamentti hyväksyi tällä viikolla aika mielenkiintoisen lain. Sen mukaan kuka tahansa ulkomaalainen, joka ostaa Espanjasta yli 160 000 euroa maksavan asunnon, saa automaattisesti oleskeluluvan. Tällä halutaan tottakai pönkittää kuolevaa asuntokauppaa -ilmeisesti täällä on lähes miljoona asuntoa ilman ostajaa -ja osittain ehkä myös rakennussektoria, joka on kärsinyt hirmusesti talouskriisistä. On varmaan sanomattakin selvää, että oleskelulupa johtaa aika helposti kansalaisuuteen. Nimittäin oleskeluluvan saa samantien viideksi vuodeksi ja sen jälkeen voi hakea Espanjan kansalaisuutta. Ei tarvitse tehdä muuta kuin omistaa kämppä Espanjassa.

Tästä uudesta laista nousi aika kohu ja puhuttiin siitä jopa mun kansainvälisen turvallisuuden kurssilla. Meidän proffa selitti, että useassa eurooppalaisessa maassa on samanlainen laki, joten se ei todellakaan ole harvinaisuus. Onkohan Suomessa vastaavaa? Ero on siinä, että esimerkiksi Ranskassa ilmeisesti raja on kuitenkin 1 000 000 euroa. Sillä yritetään houkutella arabisheikkien öljyrahoja ja muuta sellasta. 160 000 on tuon rinnalla aika pieni kärpäsen kakka. El País -lehden mukaan tämä 160 000 euron laki on suunnattu erityisesti kiinalaisille ja venäläisille. Täyttyyköhän Espanja jatkossa näiden kahden maan kansalaisista? Se jää nähtäväksi. 

Lakia on kritisoitu kansan keskuudessa muun muassa sen takia, että se on aikamoinen lyönti vasten niiden maahanmuuttajien kasvoja, jotka tulevat vaikeista oloista ja odottavat vuosikausia oleskelulupaa, tai eivät saa sellaista ollenkaan. Ei ole helppoa!

Tämä on aika mielenkiintoinen veto myös siinä mielessä, että tämän uutisen rinnalla paikallislehdet täyttyvät jutuista, joiden mukaan ympäri Espanjaa asuntovelkaiset ihmiset tekevät itsemurhia päästäkseen pois ahdingosta. Viime viikolla vastaavia uutisia oli useita. Täältä voi lukea yhden. Nainen hyppäsi parvekkeelta samalla kuin ulosottomiehet nousivat rapussa portaita ylös asuntoon. Ihan järkyttävää. Tuon uutisen mukaan tänä vuonna tammi-heinäkuussa Espanjassa tehtiin päivittäin 317 häätöä. Ilmeisesti lakia ollaan muuttamassa tämänkin osalta. Ympäri Espanjaa on syntynyt paljon vapaaehtoisten muodostamia NGO'ta, jotka auttavat ihmisiä, joita uhkaa häätö kodista. Ymmärtääkseni häätöjä on estetty myös "valloittamalla" kämppiä suurin joukoin.

En ole hirmusesti perehtynyt asiaan, mutta nämä häädöt vaikuttavat olevan ristiriidassa sen kanssa mitä meille selitettiin kämpän etsintä vaiheessa. Ensimmäisen näkemämme kämpän välittäjä selitti, että vuokranantajat ovat tosi tarkkoja kenelle vuokraa ja haluavat nähdä työsopparin tai parin edelliskuun palkkakuitin, mikä antaa vähän varmuutta, että vuokralaisella on millä vuokra maksaa. Työttömän on siis todella vaikea vuokrata kämppä. Tämän neitivälittäjän mukaan tarkkuus perustuu siihen, että Espanjassa ei ole lakia, jonka perusteella vuokranantaja voisi ajaa vuokraa maksamattomat vuokralaiset ulos kämpästä, mikäli he ovat selvästi sinne "asettuneet". Eli, vaikka et maksaisi vuokraa, ei hän voi vedota poliisiin tai kehenkään muuhunkaan. Korkeintaan ei niin laillisiin uhkailuihin ja pelotteluun. Ilmeisesti tätä ollaan kuitenkin muuttamassa.

Jos jota kuta kiinnostaa asia, alla on tosi hyvin ja selkeästi tehty video, joka selittää minkä takia Espanjassa ollaan tässä kiperässä tilanteessa ja mistä tää koko kriisi alkoi. Se on espanjaksi englannin kielisellä tekstityksellä.
Spainistán, from the Spanish building bubble to the crisis.


Huomenna, sunnuntaina järjestetään Katalonian ennenaikaiset parlamenttivaalit, joten täällä on viime viikkoina ilmestyneet vaalimainokset kaduille. Huomenna selviää myös kuinka kiivaasti nämä haluavat itsenäistyä -riippuen siitä miten hyvin itsenäisyyttä ajava puolue pärjää. Joidenkin tietojen mukaan parlamenttivaalien yhteydessä järjestettäisiin myös referendum itsenäisyydestä. Mene ja tiedä. Katsotaan miten huomenna käy.

7 kommenttia:

 1. Oho! Ei ole Suomessa (onneksi) tuollaista lakia. Näin pohjoismaisen hyvinvointivaltion näkökulmasta ajatellen tuntuu todella syrjivältä, että rahalla saa melkein mitä vaan, loppujen lopuksi kansalaisuudenkin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Okei, hyvä tietää. Ajattelinkin, että Suomessa tuskin tuollaisia lakeja hyväksyttäisiin. Mites sitten ne venäläiset, jotka ostavat hienoja lomamökkejä (joista uutisisssa puhutaan), joutuukohan he hankkimaan viisumin aina Suomeen matkustaessaan? :)

   Poista
 2. Kah, en ollut tuollaisesta kuullutkaan, itse kun ei ole tarvinnut oleskelulupa-asioita pohtia, eikä kansalaisuuskaan ole ollut tavoitteena, ainakaan vielä. :) Mutta jos tuolla houkutellaan rikkaita, niin toisaalta täällä on myös tavoitteena karkottaa kaikenlaisia upporikkaita aika tehokkaasti verotuksella, jokunen luopio on jo jättänytkin maan. Hollanden ehdotushan oli 75 %:n verotus yli miljoonan vuosituloista. Tosin tämä koskee tuloverotusta, pääomaverotus taitaa jäädä lievemmäksi (en nyt muista, enkä jaksa googlettaa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, kaikkea sitä keksitäänkin.. :) Ne rikkaat öljysheikit tuskin kuitenkaan maksavat tuloverojaan Ranskaan tai muuallekaan Eurooppaan.

   Poista
 3. Ainakin tuo on reilusti ilmoitettu laissa. Rahalla ja suhteilla saa monessa paikassa melkein mitä vain, mutta ei tietenkään "virallisesti". Aika surullinen video noiden ihmisten kannalta :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No joo, onhan se sitten laillista, mutta ei se tee siitä moraalitonta..

   Poista