2. marraskuuta 2012

Barcelona vs. Buenos Aires

Alusta alkaen mun on ollut todella vaikeaa olla vertailematta Barcelonaa ja Espanjaa (tässä kohtaa joku paikallinen saattaisi kyseenalaistaa, onko Barcelona osa Espanjaa) Buenos Airesiin ja Argentiinaan. Huvittava tosiseikka on nimittäin se, että kun Suomesta päin kattellaan etelään, Välimeren maita ja Espanjaa, saattaa monille tulla sellainen "mañana, mañana", sekamelska, epäjärjestelmällisyys yms. mieleen ja Argentiinassa asia on päälaellaan. Liioittelenko ihan liikaa vai eikö Suomessa ajatella perinteisen stereotyyppisesti, että Espanjassa (ja Kreikassa ja Italiassa) on kaikki sekaisin ja mikään ei toimi? Nimittäin Argentiinassa puhutaan Espanjasta aina paikkana, jossa kaikki toimii, kaikki on niin siistiä ja järjestelmällistä ja hienoa. Joo-o. Kaikki on suhteellista.


Olen aina hymähdellyt argentiinalaisten Espanjan ihannoinnille. Kunnes sitten.. Barcelonaan melkein suoraan Buenos Airesista muuttaneena en voi muuta kuin olla samaa mieltä argentiinalaisten kanssa. Espanja on osoittautunut lähes taivaaksi! Puhuttiin tästä yks päivä saksalaisen luokkakaverini Sylvian kanssa, tyttö vietti koko alkuvuoden asuen Bairesissa ja muutti hänkin sieltä melkein suoraan Barcelonaan. Naurettiin vedet silmissä tätä ristiriitaa Espanja-mielikuvassa ja mietittiin eroavaisuuksia.

* Täällä autoilijat painavat jarrua heti kun näkevät jalankulkijan suojatiellä tai edes aikeissa ylittää tietä. Argentiinassa yleensä painetaan kaasua ja yritetään melkein tönäistä jalankulkija kumoon. 

* Metrot kulkevat arkisin jopa parin minuutin välein, niihin mahtuu sutjakkaasti sisään -ketään ei tarvitse työntää kyynerpäillä kumoon, yleensä metrossa pääsee jopa istumaan. Vanhemmille ihmisille annetaan tilaa julkisissa kulkuvälineissä, eikä heitä jätetä tankotanssimaan metron tai bussin huristaessa kahta sataa ja kuskin kuvitellessa ajavansa rallia. Argentiinassa asiat ovat juuri päinvastoin.

* Barcelonassa metrolakkopäivänä metroista 50 % on liikenteessä ruuhka-aikana ja 20 % ruuhka-ajan ulkopuolella. Buenos Airesissa metrot saattavat olla 10 päivää lakossa ilman yhtään (!) metroa liikenteessä.


* Ruokakaupasta saa kymmentä eri juustoa, tonnikalatölkki ei ole luksusruokaa, leipätarjontaa riittää, lohta saa jokaisesta lähikaupasta, vuohenjuusto tai feta eivät ole harvinaisia herkkuja, vihannekset on tuoreita ja mahdottoman herkullisia, tomaattejakin löytyy joka kaupasta eikä ruokakaupassa ole ostorajoitteita tyyliin "vain 1 purkki asiakasta kohden". Eikä tarvitse mennä lihakauppaan ostaakseen syötävää lihaa. Argentiina.. hhhmm.

* Ajoittain vaatteitakin raaskii ostaa kun tietää, ettei tarvitse maksaa tavallisesta paidasta yli 20 euroa, eikä se kulu puhki, saumat repeile tai nuhjaannu parissa viikossa.

* Täältä saa vanutyynyjä mistä vaan! Hip hip hurraa!


Lisäksi Argentiinassa asumisen jälkeen kaikki on täällä niiiiiiiin halpaa. Ruoka, vaatteet, elektroniikka,  keittiötarvikkeet ja melkein mikä vain. Tässä vähän suuntaa-antavia esimerkkejä:

* Tölkki tonnikalaa Espanjassa 0,30 euroa, Argentiinassa 2 euroa
* Litra maitoa Espanjassa 0,80 euroa, Argentiinassa 1,20 euroa
* Iso monijyväpaahtoleipäpaketti Espanjassa 0,80 euroa, Argentiinassa 3 euroa
* Zaran neuletakki Espanjassa ~20 euroa, Argentiinassa tarjouksessa (!) 30 euroa
* Dijon sinappi Espanjassa 2,50 euroa, Argentiinassa 6,50 euroa
* Milkan 300g suklaalevy Espanjassa 2 euroa, Argentiinassa 7 euroa
* Maitokahvi Espanjassa 1,20 euroa, Argentiinassa 2 euroa
* Tuoksukynttilä (10cm) Espanjassa 2 euroa, Argentiinassa 5 euroa
* Halpa sateenvarjo Espanjassa 6 euroa, Argentiinassa 15 euroa


Ja mikä kaikkein ironisinta, kilo argentiinalaista Rosamonte yerbaa maksaa Espanjassa 4,60 euroa ja Argentiinassa tällä hetkellä ehkä 4 euroa (!?!) ja se on kuitenkin rahdattu Buenos Airesista Barcelonaan ja kuljetuksestakin on varmaan maksettu. Kahden korttelin päässä mun yliopistolta on sellainen pieni puoti, jossa myydään pelkästään kaikkia argentiinalaisia tuotteita. Kävin kattelemassa tarjontaa ja yerba -valikoima on paljon laajempi kuin Buenos Airesissa sitten viime vuoden. Yerba -kriisi jätti jälkensä, mutta ei se täällä näy.

Vaikka Barcelona taitaa olla aika tunnettu pickpocketeistaan ja varkauksista, elän täällä paljon huolettomammin kuin Buenos Airesissa. Täällä ihmisten ei sentään tarvitse kulkea selkäreput mahan peitteenä varkauksia peläten. Tästä huolimatta, yhdeltä luokkakaveriltani varastettiin 2 iphonea parin viikon sisällä. Ensin meni vanhempi ja sitten upouusi puhelin. Bad luck! Luotan siihen, että maalaisjärjellä ja tarkkaavaisuudella pärjää pitkälle.


Tiivistettynä siis: me ollaan tällä hetkellä oikein tyytyväisiä elämään Barcelonassa. Kuukausi uudessa kämpässä tulee täyteen huomenna. Suurin piirtein neljästä viikosta kolme meillä on ollut vieraita, joten ehkä tässä päästään normaaliarkeen viimeistään ensi viikolla ja elämä asettuu taas aloilleen, sitten heinä-elokuun. Tänä viikonloppuna tarkoitus on tehdä ei mitään ja vain olla kotona kahdestaan!

23 kommenttia:

 1. Päteekö noi kalliit hinnat koko Argentiinaan vai vaan Buenos Airesiin? Eikös asuminen kuitenkin ole Argentiinassa paljon halvempaa?

  Rosa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä valitettavasti pätevät koko Argentiinaan.. asuminen Argentiinassa oli halpaa eurooppalaisille vielä muutama vuosi sitten, mutta ei enää, ei todellakaan. Inflaatio on tällä hetkellä 25 %, mikä tarkoittaa siis, että kaikki hinnat nousevat vuodessa noin 25 %. Se on aika kova vauhti!

   Poista
 2. No on hintaeroja !
  MITÄ kuukaus jo ?! Tuntuu et siitä ois vasta kaks viikkoa kun saitte sen kämpän. :D

  VastaaPoista
 3. Ai ihana Barcelona! <3 Kuulostaa tosi hyvältä. :) Vaikka Valpo on iiiiiihana niin ei täällä päin maailmaa kyllä hirveän pitkään haluaisi asua... Miksiköhän mun mietteet on juuri nyt Lissabonissa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sellanen pari kuukautta on kyllä ihan kiva kokemukseksi ja seikkailuksi, jotta tietää millasta se on.. :) Lissaboniinko meinaatte jatkossa suunnata? :P

   Poista
 4. Rauhallinen viikonloppu ihan vaan kahdestaan kuulostaa hyvältä vaihteeksi ;) Hauskaa viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
 5. Mielenkiintoista. Mäkin muistan kuinka yllättynyt olin kanarialla, kun sellaset "viralliset" jutut toimi tosi hyvin, eikä mitään mañana-meinikiä ollut (mut ei-virallisissa jutuissa kylläkin). Ja senkin muistan, että mun piti opetella pysähtymään jalankulkijoille, koska siellä saa tosi kovat sakot jos on jalankulkijoita suojatiellä eikä anna niille tietä! Kreikassa mañanaa on paljon, paljon enemmän! Noi hintaerot on ihan järkyttävät! Ihana kuulla, että ootte tyytyväisiä teidän uuteen "kotikaupunkiin". :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, niinpä. Pankkitilinkin sain avattua ihan kymmenessä minuutissa :) Ja internet tuli viikossa kun Skotlannissa piti odottaa neljä viikkoa.. hehe. Eli sakkojen takia nää päästää jalankulkijat aina tien yli, loistojuttu! :)

   Poista
 6. Mua nauratti siihen saakka, että alkoi vähän itkettää :/ Tosi kiinnostava postaus, mutta täytyy olla masokisti, että lukee sen täältä käsin! Ökyruoka tonnikala ja maitokahvi on jo virallisella kurssilla 2,5 euroa. Ja naiset tilaa Zaran samoja vaatteita eBaysta postilla kotiin, mutta puolet halvemmalla. Voi vanulappu sentään, onneksi paistaa edes aurinko! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi vitsit! Mä mietinkin, että uskallanko tällasia laittaa, ilman että vaivut hetkelliseen maseutuneisuuden tilaan. Sori! :S Ai, hyvä että pistin hintoja alakanttiin, kun pelkäsin vähän liiottelevani niiden kanssa :) Onko sulla nyt 10 pakettia vanulappuja varastossa, jos niitä ei taas kuukausiin löydä mistään? ;)
   Mä ihmettelen vaan, että miten ne saa tullista läpi ne kaikki nettiostokset?

   Poista
 7. Tosi masentavaa katella noita hintaeroja. Mä alunperin tulin tähän maahan just siks että täällä ois halpaa ja rahat säästyis mutta tässä sitä ollaan.. Tonnikalaakaan ei raaski ostaa kun se maksaa niin jumalattoman paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi ei.. sitten kun tuun seuraavan kerran käymään tuon teille herkkuja Euroopasta! :)

   Poista
 8. Mä haluan uskoa, että Argentiinassa hinnat laskisi jossain vaiheessa. Kun itse menin sinne ekaa kertaa vuonna 2003 oli hinnat juuri laskeneet, mutta matkaoppaissa oli vielä virheellistä tietoa kalliista hinnoista.

  Tuohon hintojen vertailuun voisin vielä lisätä lelut, esim. Fisher pricen leikkipuhelin Suomessa 24e, Argentiinassa 70e!!! My Little pony Suomessa n. 10e, Argentiinassa 30e!! Voit varmaan arvata, että me lähetetään sinne tosi paljon leluja sukulaislapsille, kun ei paikallisilla hinnoilla oikein viitsi mitään ostaa :/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, mä luulen kans, että tulevat laskemaan devalvaation tai jonkun muun "kriisin" myötä.. eihän ne voi loputtomasti nousta.

   Hurjia hintaeroja noissakin, mutta noi on ehkä "ymmärrettäviä" -menevät vähän samaan pulkkaan Dijonin sinapin ja Milkan suklaan kanssa, kun ovat ulkomailta tuotua tavaraa ja maahantuontiverot on niin korkeat.
   Sama juttu on vaikka Ipad, joka Euroopassa/Jenkeissä maksaa n. 500 dollaria ja Argentiinassa taitaa uutena olla jopa 800 dollaria.
   Nicon äiti osti täällä ollessaan Nikonin peruskameran, loppujen lopuksi Espanjan amazonista 50 eurolla (kaupassa olisi ollut tarjouksessa 70e) ja katseltiin netistä, että Argentiinassa sama kamera oli 1500 pesoa (240e).

   Poista
 9. Joo argentiinalaisten kannattaa kyllä hyödyntää ulkomaanmatkat ja ostaa kaikkea tuontitavaraa :) En tiedä Uruguayn nykyisestä hintatasosta, mutta Chilessä ainakin oli ihan normaalit hinnat tuontitavaroilla, niin varmaan sielläkin käy argentiinalaisia ostoksilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulee sekin kalliiksi, jos joutuu mustasta pörssistä kaikki eurot/dollarit ostaa.. enää ei myönnetä kuin max. 950 e per matka virallisella kurssilla ostavalle. Saa nähdä kuin kauan tuotakaan rahamäärää enää saa.. :)

   Poista
  2. Heh, taidan olla vähän väsynyt kun olin jo unohtanut, että eihän Argentiinassa asuvat pystykään samalla tavalla vaihtamaan dollareita kuin vaikka me suomalaiset :D S:n isoäiti oli meidän kanssa Chilessä ja hän maksoi ostoksia argentiinalaisella luottokortilla. En muistanut koskaan kysyä, että miten ne häneltä veloitettiin. Kyllä on Christina tehnyt kaiken vaikeaksi!

   Poista
  3. Joo-o.. Uusimpien kiristysten mukaan luottokorttimaksuista ulkomailla vedetään vaivaiset 15 % välistä, jotka saa kyllä veronpalautuksina, jos tekee ne oikein ja maksaa veroja -kai se tarkoittaa, että pitää olla "valkosena paperilla" töissä, siis työsoppari sun muut.

   Mun maisteriohjelmassa on yks buenosairesilainen jätkä, joka ilmeisesti toi koko vuodeksi eurot käteisenä.. tai ainakin suuren summan käteistä ja joutui suurimman osan ostamaan mustasta pörssistä. Se oli silti vähän halvempaa niin kun maksaa sitten kortilla täällä.. mene ja tiedä, niin monimutkaiseksi menee! :)

   Poista
 10. Nämä on niin monimutkaisia ja nopeita, ettei pysy perässä. Myönnettävä summa on mun lukeman mukaan 100 dollaria/päivä/hlö, mutta se voi vaihdella ja vasta viikkoa ennen voi vaihtaa rahat. Onkohan se sun koulukollega saanut rahat vietyä paidan alla..? :)

  Elektroniikan tuonnissa on myös dollariraja, mutta viikonloppuna juuri argentiinalainen kääntäjäkaveri kertoi, että toi työmatkaltaan USA:sta 42-tuumaisen telkkarin!! Siis miten tuollanen onnistuu edes logistisesti?! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niin on. Nicon äiti puhui nyt viikko sitten 50e/päivä/hlö -summasta. Ilmeisesti 7 pvää ennen voi vaihtaa rahat lentoyhtiön matkustustodistuksen kanssa.
   En tiiä miten se on onnistunut tuomaan rahoja, koska toisaalta kyllä täällä aika monta tonttua saa vuodessa kulumaan :)

   Mä oon kuullut, että voi USA:sta tuoda mitä vaan, kunhan tuntee Ezeizan "viidakon lain". Eli ennen tullia pitää laittaa laukut ja ostokset sellaseen lentokenttäkärryyn ja sujauttaa kärryn työntäjälle (työntekijälle) 100 dollaria, niin kukaan ei kysele mitään ja kärryjen kanssa voi kävellä ulos ilman, että kukaan pysäyttää. Toinen vaihtoehto kuulemma on teipata ipadit ja macbook airit selkää ja vatsaa vasten :D

   Poista
 11. Me todistettiin tuota käytännössä Ezeizalla toukokuussa. Vähän kyllä ihmeteltiin, että mikä järjestely se oikein oli ja kuka oli se mies joka "tullasi" matkalaukkuja tämän naisen puolesta :D Toinen hyvä keino on itekevän vauvan tai lapsen kanssa matkustaminen. Ezeizalla näyttävät vaan käsimerkein että menkää ohi, ei tarvitse vaivautua tullaamaan!

  VastaaPoista