12. maaliskuuta 2013

Barcelonan turvallisuudesta

Sain viime viikolla tällaisen kommentin blogiini:
"Hei! Halusin kysyä sulta mielipidettä nuoren naisen turvallisuuteen Barcelonassa, kun se aihe on nyt pinnalla ollut mungo-Annan tapauksen takia. Haluaisitko jotenkin kommentoida/kertoa mielipidettä/kokemuksia? :)"


En itse kyseistä Mungolife -blogia seuraa, mutta olin käynyt lukemassa tästä tapauksesta, koska kaverini kommentoi sitä. Jos jotakuta kiinnostaa tietää mistä oikein on kyse, Iltalehden viime viikolla julkaiseman artikkelin voi lukea täällä. Lyhyesti tiivistettynä: Suomalainen tyttö huumattiin baarissa Barcelonassa hänen ollessaan täällä helmikuussa (ilmeisesti) opintomatkalla. Täältä ja täältä pääsee lukemaan bloggarin omat kertomukset asiasta.

Mielestäni kyseinen tapaus on tosi harmillinen, enkä yhtään vähättele sen vakavuutta tai vaarallisuutta. Mutta kuten blogissakin todettiin, itse kirjoittajan ja kommentoijienkin toimesta, valitettavasti näin voi käydä kelle tahansa missä päin maailmaa tahansa. Jopa Suomessa. En todellakaan tiedä kuinka paljon todennäköisempää on joutua baarissa huumauksen uhriksi Barcelonassa verrattuna Helsinkiin, veikkaisin että ehkä pikkasen, mutta täytyy muistaa, että noin voi tosiaan käydä missä vain. 

Barcelona on turistikaupunki ja nuorten keskuudessa suosittu bile- ja lomakohde. Tänne matkataan lomalle ympäri vuoden varmasti jokaisesta maailman kolkasta, joten tottakai mukavien lomakokemusten joukkoon mahtuu ikäviäkin tapauksia. Olen itse todistanut vain muutaman laukun ryöväyksen keskellä päivää, mutta itselleni ei ole onneksi käynyt mitään. En siltikään pidä Barcelonaa mitenkään vaarallisena kaupunkina. Myönnän, että minulla on varmasti keskimääräistä vähemmän kokemuksia Barcelonan baareista, koska niissä tulee harvemmin liikuttua. Kuten kaikissa suurissa kaupungeissa, myös Barcelonassa on tietyt alueet, joissa ei kannata päiväseltä tai iltaselta liikuskella, varsinkaan yksin. Ja vielä vähemmän ympärikännissä. (Tämä yleisenä toteamuksena, ei viittauksena suomalaisen tapaukseen.)

Yksi tällainen alue on El Raval ja myös Barrio Gótico. Molemmat alueet on ehdottomasti näkemisen arvoisia Barcelonassa käydessä, mutta kummassakaan en lähtisi yksin seikkailemaan hämärällä, enkä pienessä porukassa illallakaan. Maalaisjärjellä kyllä pärjää. Molemmissa kortteleissa on kapeita pimeitä kujia, joten loogisesti siellä on helpompi tehdä asioita, jotka ei kaiken kansan silmille sovi. Yksi "typerä" saksalainen luokkakaverini, miespuolinen, tuli kaksi kertaa röystetyksi El Ravalin alueella. Hän menetti kaksi iphonea, mutta liikkui perjantai-iltana yksin, kännissä puhelin kädessä, joten tulos ei ollut mikään yllätys kellekään. Myös yksi argentiinalainen kaverini ryöstettiin samoilla kujilla. Kännissä ja yksin oli hänkin iltahämärällä kotimatkalla baari-illan jälkeen. Kyseiset tapaukset on kuitenkin olleet suht harmittomia, koska molemmilta kavereiltani vietiin vain puhelin, eikä väkivaltaa käytetty. Päinvastoin. Argentiinalainen kaveri sai kahdelta tuntemattomalta jätkältä yöhalaukset keskellä katua ja nämä kaksi heppua, Maradonaa ja Messia ylistäen käyttivät tilanteen hyväkseen ja nappasivat samalla puhelimen taskusta. Mutta siis. Ei sitä monessa muussakaan kaupungissa kannata yksin kaduilla kuljeskella keskellä yötä pimeässä naapurustossa.

Mielestäni on hyvä, että tämä suomalainen bloggarityttö kirjoitti avoimesti tapauksesta blogissaan niin sanotusti varoitusmielessä -että pitäkää niistä juomalaseista huolta baarissa ollessa. Mutta. Lukijoiden kommentteja lukiessa nousi minulla ainakin niskavillat pystyyn. Joku kertoi isoäitinsä aina varoittaneen ulkomaiden vaarallisuudesta ja sen takia ei hänkään uskaltaisi Suomen ulkopuolelle lähteä. Toinen kertoi miettivänsä seuraavan lomakohteen uudelleen, koska ei Barcelonaan nyt ehkä uskaltaisikaan lähteä -"olen jo monta vuotta haaveillut Barcelonaan matkustamisesta, mutta sun tarina sai mut harkitsemaan, että haluanko sittenkään". Kuinka surullisen typerää. Kommenttien seassa oli nimittäin aika järkyttäviä tarinoita huumauskokemuksista suomalaisissa baareissa. Eikä kukaan niiden takia kyseenalaistaisi viikonlopun viettoa Helsingin yössä.

Syyskuussa muutin Barcelonaan, enkä ole kertaakaan kokenut oloani turvattomaksi. Olen liikkunut ympäri kaupunkia aika paljon rennommassa olotilassa kuin Buenos Airesissa asuessa, vaikkei sielläkään kohdalleni osunut mitään ikävää. Täällä vaan erotun katukuvassa muiden joukosta hieman vähemmän kuin Etelä-Amerikassa. Pidän kyllä laukustani kiinni metrossa, Ramblalla ja missä ikinä liikunkin. En kävele iltaisin pimeällä yksin luurit korvilla musiikkia kuunnellen. Enkä kävelisi yksin pimeillä kujilla Barcelonassa, kuten en missään muuallakaan. En pidä Barcelonaa turvattomana kotikaupunkina, enkä turvattomana lomakohteena niin nuorille naisille kuin miehillekään. 

Kiitos blogini lukijalle kommentista ja kysymyksestä. Toivottavasti tämä oli tarpeeksi kattava vastaus tähän aiheeseen. Kertokaa toki omia kokemuksia niin Barcelonan kun minkä tahansa muunkin kaupungin turvallisuudesta naisen (tai miehen) näkökulmasta.

23 kommenttia:

 1. Tuo on kyllä ärsyttävää, että tän helmikuussa tapahtuneen tapauksen takia yleistetään, että Barcelona on vaarallinen kaupunki! Itse olen lukenut kyseisen blogin "varoitustekstit", mutta kommenttiboksiin en itse uskaltanut kajota. Onhan se vähän niin, että täällä etelämpänä on ehkä ihan pikkuisen vaarallisempaa, mutta kyllä näitä tapauksia Suomestakin löytyy. Pitää vain tosiaan osata kiertää kaukaa "vaarallisemmat" alueet yöaikaan. Itse oon paljon varovaisempi Lissabnissa kuin Helsingissä, mutta se johtuu ihan vain siitä, että en tunne Lissabonia yhtä hyvin kuin omaa kotikaupunkiani Helsinkiä. Täällä Lissabonissakin tosin liikkuu jos jonkinmoista katulegendaa raiskauksista ym., mutta mielestäni jos osaa käyttää järkeään ja tosiaan vaikka maksaa taksikyydistä liikkuessaan yöaikaan, pitäisi pärjätä erinomaisesti. Mutta mun mielestä tää oli tosi kattava teksti, kiitos siitä. :) Itse muistan kävelleeni tuolla Barcelonan goottilaiskaduilla isäni kanssa melkein kymmenen vuotta sitten (hämärän aikaan) ja ne on oikeasti mun mielestä epämääräisiä ja pelottavia pikkukujia. En ikinä menisi sinne auringon laskeuduttua ilman miesseuraa ja en ehkä noin muutenkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin on kyllä typerää yleistämistä. En yllättyisi mikäli täällä olis suurempi riski joutua ryöstön tai huumauksen uhriksi Suomeen verrattuna, mutta rajansa kaikella.
   Me päätettiin ettei goottilaiseen tai Ravalille muuteta, koska se varmasti olis tuonut lisää stressaamista perusarkeen. Yksi espanjalainen luokkakaveri (tyttö) kuitenkin asuu goottilaisessa ja kulkee iltaisin kotiin yliopistolta läppäri kädessä (!), suojapussissa tosin, mutta siitä näkee kilometrien päähän, että kyseessä on läppäri. Joten kaikki on suhteellista :)

   Poista
  2. Joo mekin ollaan oltu "valikoivia" asuinalueemme suhteen. On kivempaa, kun voi turvallisesti liikkua kotialueella.

   EN tiedä onko sua jo tähän haastettu, mutta haastoinpa sinutkin nyt tähän: http://secretshore.blogspot.pt/2013/03/yksitoista.html, tee jos haluat/ehdit :)

   Poista
 2. Mun lähtiessä Buenos Airesiin kaikki mun argentiinakaverit sanoivat mulle, että he eivät tykkää Buenos Airesista, koska siellä on niin turvaton olo. Kuulemma koko ajan näkee jossakin jotakin ryöstettävän, epämääräistä porukkaa, täytyy kulkea henki kurkussa.. Eihän se ainakaan mun kohdalla ollut näin! Mulla oli ainakin tosi turvallinen olo (ihan vain jo senkin takia, että olen täällä Argentiinassa asuessa nostanut sitä yleistä varovaisuustasoa jo ihan maalaisjärjellä muutaman pykälän ylöspäin) ja vertailukohteena vaikkapa Roomassa mulla oli paljon turvattomampi olo!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle aina toitotettiin samaa Mendozassa ja Córdobassa kavereiden ja hostperheen suusta. Mutta en missään nimessä pidä Buenos Airesia erityisen vaarallisena. Tottakai siellä pitää varoa eri tavalla kun Suomessa, kyseessä kun on vähän eri kokoinen paikka, jossa tuloerotkin heiluu ihan eri sfääreissä. Toisaalta kai Suomessakin pohjosessa asuville Helsinki saattaa olla "iso ja pelottava" pääkaupunki. :)
   Mä en ole Roomassa käynyt, mutta Lontoossa oon tuntenut oloni turvattomammaksi kun täällä ikinä.

   Poista
 3. No oho. Multa on menny koko tapaus ohi! Tällaisia tapauksia sattuu oikeasti ihan missä vaan. Esim. silloin ku me oltiin reilillä, me tultiin ja mentiin ihan huoletta. Ainoo paikka missä oli ongelma oli... Tukholma! Haha.. ja oltiin ennen sitä oltu esim. Berliinissä, Pariisissa, Carcassonnessa, La Spetziassa, Anconassa, Splitissä, Munchenissä ja missä vielä! Naurettiin jälkeenpäin, että pitikin sattua - ja vielä Tukholmassa! :) Ja kyllä ihan Suomen Turussakin tällaista tapahtu silloin ku asuin siellä aina silloin tällöin! Plaah. Maalaisjärkeä, por favor!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai niin, olin tosiaan jo unohtanut teidän Tukholma-keissin. Kuinka hyvä esimerkki. Where you least expect!
   Oon ihan samaa mieltä, että maalaisjärkeä, maalaisjärkeä. Mutta ainakin tuon bloggarin omien sanojen perusteella hän on yleensä aina tosi varovainen tällaisten tapausten varalta ja silti voi käydä huonosti.

   Poista
 4. Hyvä kannanotto. Tuo oli Mungolifen Annalta mielettömän rohkea ja hyvä veto kirjoittaa tuosta tapahtuneesta, hänen blogiaan kun lukee mielettömän paljon nuoria. Näiden jo edellä mainittujen lisäksi kavereiden silmällä pitämisen. Toki jokainen täysi-ikäinen on vastuussa itsestään, mutta jos kaveri käyttäytyy jotenkin oudosti/epäilyttävästi, kannattaa ilta keskeyttää ja lähteä hotellille. Olen nimittäin kerran pelastanut kaverini, kun hänen juomaansa oli laitettu jotain ja alkoi yhtäkkiä käyttäytyä todella kummallisesti. Vein hänet kotiin ja kun seuraavana päivänä puhuttiin illan tapahtumista, hän ei muistanut tietyn pisteen jälkeen mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Nimenomaan. Unohdin tuon, että tottakai pitää pitää kavereista huolta myös! Onneksi sait pelastettua kaverin. Mun kohdalle ei onneksi ole ikinä moista sattunut.

   Poista
 5. Mulla ei ole ikinä ollut turvaton olo Barcelonassa. Taskuvarkaita siellä kyllä on tosi paljon turistipaikoissa, mutta niiltäkin välttyy kun osaa pitää tavaroistaan huolen. Munkin kavereille sattuneet laukkuvarkaudet on olleet oman huolimattomuuden seurauksena, mutta ei kylläkään pimeällä saati humalassa... Uskomatonta että joku päättäis olla menemättä Barcelonaan jonkun yhden tyypin huonosti päättyneen baari-illan vuoksi! Sattuuhan tota täälläkin, ei se siitä kaupungista kiinni ole... Huoh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aivan. Ja taskuvarkaita riittää kyllä missä tahansa turistikaupungissa. Onhan niitä yhä enemmän Helsingissäkin.

   Poista
 6. Mun mielestä Barcelonassa tapahtuu taskuvarkauksia TODELLA paljon (mutta taskuvarkaudet on kuitenkin niin helppo välttää ihan omalla panostuksella), mutta muuten en pidä sitä ollenkaan vaarallisena kaupunkina. Siellä on yksin, kaksin, porukalla ja vaikka millä kokoonpanolla (hieman humalassa) tultua yhden kesän verran heiluttua pitkin Barri Goticin katuja ja ei mulla ole yhden yhtä negatiivista kokemusta itsellä saati kenelläkään sen kesän tutulla. Lompakko vietiin kerran käsilaukusta ja siellä oli tasan 4 euroa ja kotiavaimet. :P Kyllä mä pidän aina tosi hyvän huolen omista tavaroistani, mutta en oikein jaksa pelätä mitään muuta (normi maalaisjärkeä lukuunottamatta), koska pelkäämällä jäisi paitsi niiiiiiiiiiiiiiiiiiin paljosta.

  Barcelona on IHANAAAAAAAAAA!!!!!!!!!!!! Milloinkohan voisin lennähtää sinne. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No hyvä :) En siis ole ainoa. Missä päin muuten asuitkaan sillon sen kesän? Tuu ihmeessä käymään, meillä on vierashuone.. buukkauksia otetaan vastaan. Kevät on kummasti saanut ihmiset varailemaan lentoja tänne, joten kannattaa buukata ajoissa, jos haluaa meillä couchsurfata :)

   Poista
  2. Joo! :) Millos ootte muuten tulossa suomeen?

   Barcelonetassa, parempaa barriota en kyllä keksi. Nojoo Raval ois kyllä semmonen jossa keskellä yötä yksin seikkailisin vähän varauksella. :D

   Poista
  3. Ahh, nice. Lähellä beachiä :)
   Tullaan kesäkuun alussa häihin muutamaks päiväks.

   Poista
 7. Voi kiitos paljon kun teit oikein postauksen vaikka lähinnä pientä mielipidettä pyysin! :) Halusin tosiaankin kuulla mielipiteen nuorelta naiselta joka oikeasti asuu Barcelonassa, monet ihmiset kun nyt luulevat Barcelonan olevan oikein vaarojen pesä ja vaihtavat matkakohdetta tämän tapauksen takia vaikka kyseisen kaltaiset huumaukset ovat niin yleisiä Suomessakin. Minä olen edelleen taas kerran tulossa kesän reilillä Barcelonaan ja muistan olla entistä varovaisempi jos baariin eksyn! ;) Ihanaa kevättä sinne aurinkoiseen Espanjaan! Eipä tarvitse kauaa odottaa kun itsekin pääsen naapurin Portugalin katuja talsimaan kuukausiksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä kestä! Tänne vaan lomalle ja maalaisjärki käyttöön :) Kiitos, hyvää kevättä naapuriin Portugaliin ja tervetuloa Barcelonaan :)

   Poista
 8. Olen ihan samaa mieltä että tällaista voi sattua missä vaan! Ja se, että ei tunne kaupunkia tekee siitä vielä paljon turvattomamman tuntuisen. Haluaisin uudelleen Barcelonaan, siitä on tosi pitkä kun olin siellä viimeksi. Silloin yhden tyttökaverin kanssa oltiin kyllä bilettämässä ilman huolen häivää, hän bongasi miehen jonka mukaan lähti, minä palasin hotellille ja tämän miehen kaveri saatteli mut jotain pikkukujia pitkin turvallisesti perille! Ei yrittänyt yhtään mitään, vaihdettiin vaan numeroita. Apua nyt ajattelen että miten me uskallettiin! Alkoholilla vaan pikkasen osuutta asiaan. Nykyään, melkein 7v. myöhemmin, olen facebook-kaveria tämän tyypin kanssa ja joskus kirjoitellaan kuulumisia.

  Olen itse ravintolassa töissä "pikkukaupungissa", Bordeaux'ssa, joten illalla kun meen kotiin klo2 töiden jälkeen näkee kadulla vaikka minkälaista, usein humalaista tai huumaantunutta (ihan omasta tahdosta), tallaajaa. Yöelämä on siis tullut tutuksi niin selvänä kuin kännissäkin. Täällä(kin) on tietty huumeet ongelmana yössä, useat nuoret ja vanhemmatkin kyllä ottaa jotain ulos lähtiessään. Jopa meidän ravintolan(!) vessasta saa loppuviikosta käydä pyyhkäisemässä valkoisen jauheen jämät yhdeltä tasaiselta alustalta.

  Mutta jos jää kaikkea huolehtimaan ihan älyttömästi, ei enää ehdikään tehdä muuta! Että kannatan tuota maalaisjärjellä liikkumista ihan kotona ja ulkomailla ja huolehtimaan kamuista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan totta. Varmasti tutussa kaupungissa tuntee olonsa turvallisemmaksi. Siinä on tietysti hyvät ja huonot puolensa, jos tuntee olonsa liian turvalliseksi..
   Olen sitä mieltä, että maalaisjärjellä ja omalla intuitiolla pääsee kyllä pitkälle :)

   Poista
 9. Hyvä kirjoitus!

  Mulla oli aikoinaan Bordeaux'ssa asuessa turvattomampi olo kuin Pariisissa, mutta siellä tuttavapiirille sattui kaikenlaista ikävää raiskauyrityksestä lähtien. Mikä siis saattoi olla ihan vain huonoa tuuriakin. Bordeaux'ssa silti kaikki oli jotenkin enemmän samassa kasassa, Pariisi tuntuu jotenkin sektorisoituneemmalta ja ikäviä alueita on siksi jotenkin helpompi vältellä.

  Pariisissa olen liikkunut kaikkina vuorokaudenaikoina, eikä ole ollut edes läheltä piti -tilanteita. Tosin olen vältellyt esim. öiseen aikaan yksin liikkumista, esim. baarista/ravintolasta menen taksilla kotiin, jos olen yksin (eli siis ilman miekkosta) liikenteessä.

  Kodikkaan ja vaarattoman oloisessa Tukholmassa sen sijaan mulle sattui parin vuoden aikana parikin ikävää tilannetta. Ei mitään fyysistä, mutta sellaisia oksettavia itsensäpaljastelijoita/-hipelijöitä osui matkan varrelle. Ja nämä ihan rauhallisella keskusta-alueella (Vasastanissa, joka tästä huolimatta on yhä lempialuettani Tukholmassa). Ja tosiaan, ihan kotoisessa Tampereen kaupungissakin sattuu ja tapahtuu, vaikka siellä se ei aikoinaan tullut edes pieneen mieleen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Niinhän se oon. Missä vaan voi sattua, jos huono tuuri käy. Jännä, että olet jo toinen, joka kommentoi Bordeaux'sta. Pariisissa olen itsekin aina tuntenut oloni suht turvalliseksi. Vaikka yksi kaverini ryöstettiin keskellä päivää metroasemalle veitsellä uhaten..

   Poista
 10. Olen kerran käynyt Barcelonassa, ja kyllä mua paljon enemmän pelottaa liikkua Helsingissä illalla, kuin Barcelonassa. Mutta hyvä se on olla silmät auki paikassa kuin paikassa. Ja tippoja voi saada juomaansa melkein missä vain, esim. Rodoksella..

  VastaaPoista