26. maaliskuuta 2013

toistaiseksi epäonnistunut talonvaltaus

Kerron teille jotain ällöttävää. Nimittäin muutama viikko sitten meidän kämppään alkoi ilmestyä pieniä, mustia örkkejä. Ensin yksi, kaksi ja sitten yhtäkkiä vähän enemmän. Enimmäkseen niitä tuli vastaan olkkarin lattialla, ja muutama keittiön lattialla tai seinällä. Parista ensimmäisestä en ollut niin moksiskaan, mutta sitten kun niitä oli vedetty pöntöstä alas jo toistakymmentä parin päivän aikana, rupes mua ihan oikeasti hirvittämään. 

Ajateltiin ensin, että ehkä tämä on vain yksi kevään merkki lisää. Herran mielestä tämä oli vain seurausta sille, että asutaan niin lähellä Parc Güellia ja muuta puistikkoa. Tämä ei ihan mennyt multa läpi, sillä vaikka kuinka lähellä metsää oltaisiinkin, niin mun kämppä ei voi olla mikään eläintarha, jossa ötökät tepastelee kuten haluaa.

Viime viikolla niitä sitten rupesi olemaan ihan älyttömästi, muutamassa sekunnissa saattoi löytyä useita elukoita, jopa vessan ja makkarin lattialta. Herran oli tarkoitus kaupassa käydessään ostaa jotain hyönteismyrkkyä, mutta ennen kuin se saaatin hankittua oli ehtinyt kulua jo muutama päivä. Tässä hätäkässä ehdittiin jo ostaa imurikin helpottamaan ötökkäongelmaa -ja siivousta yleensä. Nicon äiti on biologi, joten lähetin hänelle kuvia näistä talon valtaajista, josko hän tietäisi mistä oikein oli kyse.


Anoppi oli sitä mieltä, että nämä on jotain "puun poraajia" (taladros de madera), jotka muodostavat harmaita pölypesiä kaappien perälle. "Ostakaa hyönteismyrkkyä" oli neuvo. Tässä vaiheessa olin itse jo ihan hysteerinen näiden elukoiden kanssa. Muutama tepasteli jopa mun läppärin päällä ja ilmesty jostain kesken esseen kirjotuksen. Onneksi niitä ei missään vaiheessa löytynyt sängystä, sohvasta, vaatteista tai ruuan seasta. Perjantaina kun lähdettiin koko päiväksi töihin ja kouluun tungettiin hyönteismyrkkyä joka huoneen ikkunan pieliin ja lattialistojen väliin. Luulin tämän operaation ensin auttaneen, mutta viikonloppuna elukoita löytyi lisää, jopa keittiön pöydiltä. Niillä on tuollaisia tuntosarvia ja useita jalkoja, joten ne juuttui kiinni muun muassa tiskisieneen ja kuivauspyyhkeeseen. Hyyyiii. Lauantai-iltana tyhjennettiin kaikki keittiön tasot ja suihkutettiin keittiön lattia ja ikkunan pielet täyteen hyönteismyrkkyä. Onneksi keittiöön on oma ovi, jonka saa tarvittaessa kiinni ja ikkuna, jonka kautta tuulettaa huone. 

Multa rupesi jo menemään ruokahalu, kun örkkejä ilmestyi liesituulettimeen ja hellalle. Yksikin örkki lisää sai mut huutamaan ja mun hermoromahdus oli tehdä Nicon hulluksi. Maanantaina aamulla rupesin sitten tutkimaan, että mistä helkutista örkit voi tulla, jos yksi on eksynyt liesituulettimeenkin. Avasin kuivamuonakaapin. Sieltä kuului erikoista suhinaa. Huusin Nicon paikalle ja kuunneltiin hetki. Kyseessä ei voinut olla lamppu, joka myös pitää erikoista ääntä ja Nico urheana nousi tuolille tutkimaan ylähyllyä. Siellä ei näkynyt mitään, mutta todettiin, että ääni kuului avaamattoman täysjyväriisipaketin sisältä. Pahvipaketissa oli sellainen pieni muovinen "ikkuna", jossa huomasin pienen pyöreän aukon ja näin riisin seassa jotain mustaa. Tajusin, että paketti on täynnä näitä elukoita. Nico halusi vielä avata tätä pakettia vähän ja sieltähän tuli samantien varmaan parikymmentä elukkaa esiin. Näitä riisipaketteja meillä oli kaks, joista toinen avattu ja molemmat saivat lähteä sillä sekunnilla. Näillä örkeillä oli siis kunnon bileet meidän riisipaketissa keittiön kaapissa. Ei jäänyt epäilystäkään, etteikö se olisi ollut kaiken lähde. Ihmettelen vaan, että kuinka hemmetissä ne on eksyneet keittiön kaapista olohuoneen ja makkarin lattialle asti. Ja minkä takia kaikki keittiön kaapit ja muut hyllyt on ötökkävapaita. 

Voitte kuvitella, että mulla on viimiset pari päivää kutissut päänahka, selkä, jalat ja koko kroppa koko ajan. Kuvittelen näkeväni liikkuvia örkkejä lattialla, vaikka kyseessä olisi vain nukkaa. Tämän riisipaketti-operaation jälkeen löysin päivän aikana vielä muutaman örkin keittiöstä ja olkkaristakin, mutta tänään ei ole vielä yhtään tullut vastaan. Nyt varmasti tulee, kun saan tämän kirjoitettua. 

Toivotaan siis minun mielenterveyden (ja meidän parisuhteen, hehe) vuoksi, että tämä ötökkäkriisi oli nyt tässä. 

P.S. Piristin vähän blogin ilmettä iloisemmaksi näin kevättä ja kesää odotellessa. Toivottavasti se piristää lukijoitakin!

24 kommenttia:

 1. Hyyyyyyyyiiiiiiii! Inhoan ihan yli kaiken kaiken maailman ötököitä ja en ois varmaan suostunut nukkumaan enää hetkeäkään tuolla sen jälkeen, kun niitä alkoi löytyä lisää. Toivotaan, että tää oli kuitenkin the end niin valtausyritykselle.

  Blogin keväisempi ilme on tosi kiva! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, niin mäkin.. sanotaanko, että täällä on pari hermoromahduskiljahdusta vedelty viime aikoina!
   Jee, kiitos, mäkin tykkään :)

   Poista
 2. Yöööööök!!! Mulla alkoi kihisemään päänahassa asti tätä lukiessa ja alan varmaan itsekin vainoharhaisesti näkemään kutsumattomia vieraita kaikkialla! Hyi, mä en ois varmaan edes pystynyt nukkumaan, nimittäin viime kesänä kiljahdin hereille, kun mun käsivartta pitkin möngersi joku pikku ötökkä ja Rui parka joutui keskellä yötä etsimään kyseisen eläimen, että sain mielenrauhan. :D Hahha, mutta mä inhoan kaikkia tällaisia pikkumöngertäjiä. Pitääkin olla tarkkana kuivaruoan suhteen, että tulee suljettua kunnolla kaikki riispaketit sun muut.

  Ihana uusi ulkoasu blogilla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen just ja just pystynyt nukkumaan siitä syystä, ettei niitä ole pahemmin sängyn lähettyvillä vilissyt.. en myöskään pystyis nukkumaan, jos sängyssä jossain tietäis olevan jotain mikä sinne ei todellakaan kuulu :) En tosiaan tiedä onko riisipakettiin päässyt kosteutta siitä pienestä reiästä johtuen, vai miten siitä on tullut örkkipesä. Mutta kannattaa tosiaan pitää purkit ja ruuat kunnolla eristettyinä!

   Ja kiva, että tykkäät uudesta ilmeestä!

   Poista
 3. Iiiik, katoinki tota kuvaa Facebookissa ja pähkäilin että mitäköhän nuo vois olla, tuli niin myötätuntoisen ahdistava olo, omista ötökkäkokemuksista.... Onneksi löysitte lähteen! Kannattaa kyllä myrkyttää kunnolla ettei ne oo vaan ehtinyt tehdä jotain munapiiloa johonki muualle mistä syntyy uus yhdyskunta.. hrrrrrrrrrr :O.

  VastaaPoista
 4. Niin ja uusi ilme on kiva, ihanan pirteä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :)
   Mua rupes hirvittimään tuo sun munapiilo idea, mutta toistaiseksi sellaista ei ole löytynyt :S

   Poista
 5. Hyyyii!! :O tosi kiva tää uus ulkoasu Patukka! :)

  VastaaPoista
 6. HYI HYI :-OO Inhoon noita ylikaiken, etenkin just jos ruokakaapilta löytyvät lymyilemästä. Näyttäävät ainakin näin kauempaa katottuna "riisihäröltä", googlaamalla löytyy ainakin paljon kauhistuneita kommentteja ja ällöttäviä ötökkäkuvia just riisihäröstä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti tosta vinkistä, hyvinkin mahdollista! En ole aiemmin kuullut riisihäröistä, mutta kyllä googlettaessa tulee vastaavanlaisia kuvia vastaan.

   Poista
 7. K-A-M-A-L-A-A-A-A-A!!!! toivottavasti ötökköjen hyökkäys oli nyt siinä :)

  VastaaPoista
 8. Yök! Meillä oli kans viime vuonna Kanarialla kaiken maailman örkkejä meidän kämpässä (tai no, lähinnä murkkuja ja torakoita)..Siis, mitkä raivarit tuli välillä ku huomattiin, että murkut on taas vallanneet keittiön kaapit. Lopussa me pidettiin kaikki ruoka jääkaapissa.
  Hieno uusi ulkoasu! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, no mun yks luokkakaveri heitti, että "jos ne ei oo noita, niin ne on torakoita, murkkuja ja hämppiksiä" :S eli ehkä tää oli nyt vähempi pahempi, mutta pakko sekin on saada kuriin.

   Poista
 9. Hyi inhotuksia! Onneksi lähde löytyi ja pääsitte niistä eroon. Meilläkin oli alussa jotain ihme torakoita tm. "vilistäjiä", jotka tulivat vanhoista keittiökaappien kolosista ym. Ne olivat tosi inhottavia, mutta päästiin niistä kauheilla mykyillä eroon, ja viimeistään uusien kaappien myötä... :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyi kauheeta. Torakat on kyllä ehkä vielä pahempia, ne on niin isoja.

   Poista
 10. Äääkkkiiiiuuhh!!! Mulla meni herne kevyesti nenään jo koitoukista, mutta se oli lopulta kevyttä siihen verrattuna, mitä koin kuivaruokani vallanneiden erinäisten ötököiden kanssa. MUN ruokaa, ei vilistäjien! :) Vältän nykyään irtolaareista ostamista ja paketteja, jotka on pakattu kaupassa pienempii yksiköihin, ei teollisesti. Jauhoa tai eksoottisempia mausteita ei mene mihinkään ilman tuplatsekkausta ja joskus jo villiriisin tummemmat palat saa mut kiihtymään :D Örkkirauhaa teidän kotiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyyii.. Thaimaassa varmaan näitkin kaikenlaista. Ihan hyvä olis vältelläkin. Mä opin taas jotain uutta, en mä ole ikinä ajatellutkaan, että tällasiakin pitäis osata varoa. Googletellessa tuli ohjeita, että pitäis tsekata kaikki avaamattomat ruokapurkit kaapissa ja ottaa myyjään yhteyttä, jos löytää riisihäröjä :)
   Kiitos, örkkejä löyty eilen illalla enää kaksi ja niistä toinen ihan pikkunen versio.

   Poista
  2. Yllättävää kyllä, Bankokissa oli vaan ihan miniminejä kosteusötököitä ekan kämpän kylppärissä ja muruissa viihtyviä piskuisia murkkuja joka paikassa. Täällä näin torakan viimeksi tänään kuntosalilla, yök! Ekan kommentin örkit on Argielandiasta. Omasta kokemuksesta heittäisin kaapeista pois kaiken, minkä raskii ja putsaisin purkit, hyllyt ym. jo ekalla kerralla antaumuksella. Muut kerrat ottaa päähän paljon enemmän ;D

   Poista
  3. Hyyi.. juu, näin on. Ei vaan jaksais :P

   Poista
 11. Päänähka kutisee Suomessa asti tämän tarinan jälkeen! Keittiön myrkyttämisen kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ja valita huolella mitä myrkkyä sinne oikein suihkauttaa!

  VastaaPoista
 12. Oikein onnistunut uusi ulkoasu. Mutta tosiaan, pikkuörkkisi kutittelevat nyt täälläkin. :P

  Onko siellä muuten torakoita? Meidän kämpässä oli kuulemma niitä muinoin (vuosikymmen sitten tai vähän päälle?), tulivat naapurista ja myrkyttelyistä huolimatta loppuivat vasta, kun kyseiset naapurit muuttivat pois. Muistona yksi muumioitunut torakka hellan kellon digitaalinäytössä. Että Bon appetit vaan! :D Joo, ehkä keittiöremontin yhteydessä voisi vaihtaa sen hellan kelloineen ja kellotorakoineen. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hihi, kiitos. Toivottavasti pääset kutinasta pian eroon. :)

   Meidän kämpässä ei ole onneksi vielä torakoita näkynyt. Kop, kop. Luulen, että niitä on enemmän tuolla ihan keskustassa Ravalin ja Góticon korttelien vanhoissa rakennuksissa. Torakat on kyllä vielä pahempia, varsinkin jos ne on niitä lentäviä versiota, mitä Argentiinassa ainakin elää.. :S hyii, vaihtakaa hellan kello! tai ehkä se toimii varoituksena muille örkeille :D

   Poista