11. maaliskuuta 2013

Les Luthiers -Pala Argentiinaa Barcelonassa

Perjantai oli aika legendaarinen päivä, koska päästiin katsomaan argentiinalaista Les Luthiers'in porukkaa livenä täällä Barcelonassa. Les Luthiers on sellainen viiden argentiinalaisen vanhan ukon komedia-musiikki ryhmä. Ryhmä on perustettu jo 60-luvulla, ukot on lähemmäs seittemänkymppisiä ja vieläkin ne jaksaa vetää showta. Les Luthiers on myös tunnettu siitä, että herrat väkertävät omia mitä omituisimpia soittimia. Oltiin katsomassa miehiä viime vuoden toukokuussa Buenos Airesissa, enkä voinut uskoa silmiäni kun rupesin näkemään niiden mainoksia täällä busseissa muutama kuukaus sitten. 

Meidät ohjattiin aluksi ihan väärille paikoille, joten oltiin tosi lähellä lavaa. Kunnes siis paikkojen oikeat omistajat tuli häätämään meidät pois ja löydettiin omat paikat. Ostettiin halvimmat liput, jotka maksoi jotain 40e per nenä ja oltiin parvella ihan takarivissä. Sieltä ei tosiaankaan erottanut edes kasvojen ilmeitä, mikä oli tosi harmi, mutta onneksi sentään ääni kuului. 

Ukot heittää vitsiä lähinnä sanaleikkien avulla, joten niitä vois olla tosi vaikea kääntää. En tiedä onko heidän vitsejä edes yritetty kääntää, mutta Les Luthiers on tosi suosittu Argentiinan ulkopuolellakin espanjankielisessä maailmassa. Nyt he ovat kiertämässä Espanjaa ilmeisesti useiden viikkojen ajan ja Barcelonassakin heillä taisi olla useampi näytös. Meidän kanssa samaan näytökseen oli päätynyt itse Joan Manuel Serrat! Koin pienen Heureka-herätyksen kun tajusin miehen olevan katalonialainen. Nimihän sen kertoo.

Esitys oli tietenkin ihan mahtava. Jotain sanojakin oli espanjalaistettu, koska viitattiin euroihin, cocheen, kataloniaan, bocata de chorizoon (hehe) ja puhuttiin tú eres eikä vos sos. Suurin osa vitseistä oli mulle ihan uusia, vaikka ollaankin katseltu herroja deeveedeeltä tuntikausia viime vuosien aikana. Myönnän, etten ihan kaikkia vitsejä ymmärtänyt, koska mun sanavarasto ei ole ihan kaikenkattava, mutta sanotaanko, että 90 prosenttia ainakin.

Tässä vähän näytettä youtubesta:
Toivottavasti tämä ei jää viimeiseksi kerraksi kun päästään katsomaan näitä livenä. Tunteeko kukaan Les Luthiersia? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti