4. lokakuuta 2008

sivistyksen parissa...

Katsoin tänään toissailtana (keskivkona) Suomessa telkkarista tulleen vuoden 2008 Kunnallisvaalien tv-tentin mtv3:lta. Kaveri suositteli tsekkaamaan, kun tunnelma kiihtyy studiossa Kataisen, Urpilaisen ja Vanhasen kesken. En olisi ikinä osannut kuvitella nauttivani vaalitentin katselemisesta, mutta tämä oli kyllä jotain todella huvittavaa. Vaikutti siltä, että jos kamera olisi kääntynyt tästä triosta poispäin, niin pian olisi yks jos toinenkin ollut kolmannen kurkussa kiinni. Tämä oli paljon mielenkiintoisempaa katsottavaa kun eilen pikkasen näkemämme USAn varapresidenttien vaalivättely.
Suomen väittelyn aluksi kaikki kolme arvostelivat toistensa puolueiden vaalikampanjan julisteet -siis haukkuvat ja selittävät, miten ne on aivan surkeat. Ja Urpilainen on ällöttävä!

Innostuin tästä vaalitentistä sen verran, että päätin samaan syssyyn katsoa ylen Ulkolinja: Turha Sota -dokumentin (24.9. näytetty), joka kertoo viime elokuun Georgian ja Venäjän välisestä sodasta. Loistava dokumentti (by Vesa Toijonen)! Vaikka aihe oli surullinen ja haastateltujen, varsinkin sodasta kärsineiden ihmisten kohtalo valitettava, niin venäläisten hommat ovat aina yhtä naurettavia.
Toimittaja kysyi Venäjän tiedeakatemian Eurooppa-instituutin johtajalta, että "Mikä on Georgian ja Venäjän suhteiden tulevaisuus?" Sergei Karaganov vastasi tähän päättäväisesti, että "Meitä ei kiinnosta, koska se ei ole itsenäinen valtio." -"Eikö Georgia ole itsenäinen valtio?" -"Ei" hän vakuutti hymyillen. :)

Dokumentissa näytettiin myös otteita Venäjän kansallisesta televisiosta.
Sodan aikana näytettiin venäläisille kunnon faktoja Georgian presidentistä, Saakašvilistä. Venäläisten uutisten mukaan mm. "Seitsemän asiantuntijaa Saksasta, Hollannista, Itävallasta ja Sveitsistä päätyi siihen, että Saakašvilillä on psyykkisiä ongelmia, jotka johtuvat vaikeasta lapsuudesta."
Uutisissa analysoitiin myös Saakašvilin kasvonpiirteitä. "Leveä otsa kertoo vilkkaasta mielikuvituksesta ja taipumuksesta epätavallisiin raikaisuihin; tuuheat kulmakarvat vallanhimosta. Silmistä näkee taipumuksen oikkuihin ja haluihin, jotka on täytettävä hinnalla millä hyvänsä."
-Näin siis kansalaisia aivopestään Suomen naapurissa. Ei mitään uutta! :) Uskomattoman huvittavaa katsoa tälläistä.. ei voisi paremmin perjantai-iltapäivää viettää. Maksaisikohan Venäjän televisio mulle hyvät rahat, jos rupeaisin analysoimaan muidenkin maailman valtionpäämiehien luonteita heidän kasvonpiirteittensä perusteella.

Dokumentissa näin myös paljon tuttuja paikkoja viime kesältä, mm. Georgian ja Abkhazian rajan, jolla virtaa Ingur-joki ja sen takia rajanylityksen yhteydessä joki ylitetään siltaa pitkin. Abkhazian pääkaupungista, Sukhumista tunnistin kaksi eri kahvilaa, joissa me istuimme kesäkuussa kahvilla ja joissa ylen toimittaja oli istunut nyt syksyllä tehdessään tätä dokumenttia. Jännää..

P.S. Kuvassa laiturin päässä toinen näistä kahviloista, Abkhazian pääkaupungista Sukhumista.

2 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus, mutta abhasia kirjoitetaan ilman k:ta

    VastaaPoista
  2. Tiedän, mutta se onkin suomeksi ihan tyhmä nimi. Sukhumi on suomeksi Suhumi. Eikä siinä ole mitään järkeä!

    VastaaPoista